Spring hovednavigationen over
KP Bibliotek

Sådan gør du

AI Assistenten

 

Modsat en traditionel søgning i bibliotekets base, skal du stille AI-Assistenten et spørgsmål i almindeligt talesprog, som du måske kender det fra chatbots som Microsoft CoPilot, ChatGPT m.v.


En normal søgning på søgeord, emner, titler, forfattere m.v. i biblioteksbasen, samt en søgning i AI-Assistenten har hver deres funktionalitet. Sidstnævnte kan være et godt værktøj til inspiration når du går i gang med et nyt projekt – det vi f.eks. kalder en ”eksplorativ søgning”. Det er en måde at tage hul på din søgning, så du kan arbejde dig ind i dit emne. 

Fordi kilderne AI-Assistenten stiller til rådighed er baseret på valideret materiale i bibliotekets base, er AI-Assistenten et mere kvalificeret og sikkert valg end andre chatbots, hvis du ønsker at bruge generativ AI i din litteratursøgning. 

 

Fakta:

 
•    For at søge med AI-Assistenten skal du først logge ind i KPs biblioteksbase. 

•    AI-Assistenten benytter data fra fem udvalgte resultater fra biblioteksbasen til at besvare dit undersøgelsesspørgsmål. De fem er udvalgt på baggrund af abstractets mulighed for at besvare dit spørgsmål og svaret vil rumme nøjagtige kildeangivelser i teksten. 

•    Selvom risikoen for hallucinationer er begrænset ved brugen af AI-Assistenten, skal du dog fortsat være opmærksom på bias og unøjagtigheder i svaret. Kontrollér altid svaret i forhold til kilderne.

•    AI-Assistentens datakilde er bibliotekets elektroniske ressourcer. Visse forlag indgår efter eget ønske ikke som kilde, herunder: APA, Elsevier og JSTOR. Andre undtagelser der ikke indgår som kildedata er trykte bøger og de fleste danske tidsskrifter mm.
Dog, hvis du sender din søgning af sted til biblioteket efterfølgende, kan du udnytte den mere klassiske søgestreng som AI-svaret opbygger og få foretaget en søgning der inkluderer de kilder som AI ikke kan benytte.  

•    Husk at du altid skal oplyse brugen af generativ AI. Selvom svaret ikke er underlagt ophavsret og du frit kan anvende det i akademiske, faglige og forskningsmæssige sammenhænge, men du skal altid referere til de brugte kilder i din tekst.

•    Hvert spørgsmål bearbejdes separat og du kan derfor ikke henvise til tidligere svar i en ny spørgerunde. AI-assistenten fungerer derfor ikke som en samtalende chatbot på samme måde som du måske kender fra ChatGPT og Copilot.

•    Du behøver ikke spørge AI-Assistenten på engelsk. Spørger du på dansk, tysk eller andet vil den forsøge at tage kilder med på dette sprog sammen med engelsksprogede. Du kan spørge på ét sprog og bede om at få svaret på et andet.  

•    Sprogmodellen bag AI-Assistenten anvender ikke dine spørgsmål som ekstra træningsdata. Data bliver ikke delt med tredjepart og al databehandling sker inden for EU.
 

 

Sådan refererer du til AI-assistenten

Bibliotekets AI-Assistent (Officielt navn: Primo Research Assistant) er et værktøj drevet af generativ kunstig intelligens - en Large Language Model (LLM).
Tekster skabt af AI skal betragtes som 'personal communications', da de genererede svar ikke kan genskabes af andre. I den sammenhæng bliver AI-produktet forfatter til den genererede tekst.

Reference-opbygningen i APA er:
Udbyder. (år). AI-produkt (version) [Large Language model]. URL
Versionen opgøres som den dato, du har genereret din tekst.

 

Eksempel:
ExLibris, Part of Clarivate. (2025). Primo Research Assistant (14. mar. version) [Large Language model]. https://librarysearch.kp.dk/discovery/researchAssistant


HUSK: Skal du dokumentere din AI-tekst, er du nødt til at tage screenshot af din samtale og vedlægge som bilag.

Vigtigt ved AI-Assistenten: Resumeet som genereres, bygger på publicerede artikler. Er svaret brugbart i din opgave, skal du gå til artiklen som resumeet benytter. AI-genereret tekst må aldrig benyttes til underbygning af viden.

 

Prøv AI-Assistenten